De voordelen van een brede school

Wat is een brede school eigenlijk?

Een brede school is een fenomeen dat zo’n 10 jaar geleden door de overheid in het leven is geroepen. Kinderen in de leeftijd van 0-12 jaar kunnen er terecht voor alles wat ze op het gebied van school en kinderopvang nodig hebben. Het blijkt een succesverhaal. Zo succesvol dat de vraag in sommige wijken het aanbod overstijgt. Een aantal brede scholen in groeiwijken moet simpelweg nee verkopen aan de ouders. Hun kinderen zullen toch echt nog een tijdje naar een “losse kinderopvang” moeten om pas vanaf groep 1 in te kunnen stromen. Zeker in de Vinex wijken is het aan te raden om je kindje al tijdens de zwangerschap aan te melden bij de brede school.

Waarom is het goed voor je kinderen om naar een brede school te gaan?

Hier zijn de welbekende 3 R’s van toepassing. Rust, reinheid en regelmaat wordt gevonden bij een brede school. Het grootste voordeel ligt in het feit dat je kinderen al als baby naar dezelfde vertrouwde omgeving kunnen. Direct om de hoek (en vaak in hetzelfde gebouw) is de buitenschoolse opvang (BSO), de peuterspeelzaal en de basisschool. Steeds vaker zie je zelfs sportclubs in hetzelfde gebouw terug. Of, zoals in Nijmegen-Noord, een volwaardig theater en buurthuis. Wil je als ouder dat je kinderen tot hun twaalfde in dezelfde veilige en vertrouwde omgeving naar school en kinderopvang gaan? Overweeg dan zeker om gebruik te gaan maken van een brede school.

Kenmerken van een brede school

  • Multifunctioneel gebouw
  • Alles onder 1 dak voor kinderen van 0-12 jaar
  • Altijd in een omgeving waar veel kinderen opgroeien
  • Dichtbij huis
  • Vertrouwde omgeving voor je kinderen

Meer weten over jouw persoonlijke opties

Je kan veel informatie vinden over de mogelijkheden via verschillende websites. Als het gaat om kinderopvang biedt de website van de belangenvereniging van ouders voor kinderopvang je alvast een aantal handvatten. Boink biedt je informatie en is actueel op de hoogte van de meest recente ontwikkelingen in de kinderopvang. Je kunt er ook je vragen over de beste mogelijkheden voor jouw kinderen in de kinderopvang kwijt.